Procedury nauczania stacjonarnego w kl I-III w czasie pandemii

Aktualizacja Procedur wprowadzonych  Zarządzeniem nr 38/ 2019/2020
Dyrektora Katolickiej Szkoły Podstawowej SPSK
im. Gen. Władysława Andersa w Wierzbiu

Aktualizacja wytycznych MEiN, MZ i GiS w związku
z nauczaniem stacjonarnym klas I- III od 18 stycznia 2021 r.
w Katolickiej Szkole Podstawowej SPSK
im. Gen. Władysława Andersa w Wierzbiu

Organizacja zajęć w szkole

 

  1. Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają w izolacji
    w warunkach domowych lub w izolacji.
  2. Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbierani przez opiekunów bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych. W drodze do i ze szkoły opiekunowie z dziećmi oraz uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej (m.in. stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa).
  3. Przy wejściu do budynku szkoły oraz oddziałów przedszkolnych zamieszczone są informacje o obowiązku dezynfekowania rąk oraz instrukcje użycia środka dezynfekującego. Wszystkim wchodzącym do budynku szkoła umożliwia skorzystanie  z płynu do dezynfekcji rąk. Pracownicy szkoły zapewniają regularne napełnianie dozowników.
  4. Opiekunowie odprowadzający dzieci mogą wchodzić do przestrzeni wspólnej szkoły, zachowując zasady:
  5. 1 opiekun z dzieckiem/dziećmi,
  6. dystansu od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi min. 1,5 m,
  7. dystansu od pracowników szkoły min. 1,5 m,
  8. opiekunowie zobowiązani są do przestrzegania obowiązujących przepisów prawa związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli (m.in. stosują środki ochronne: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk).
  9. Rodzice dziecka mają obowiązek zaopatrzyć dziecko w indywidualną osłonę nosa i ust do zastosowania w przestrzeni wspólnej szkoły oraz w przestrzeni publicznej – zgodnie z aktualnymi przepisami prawa.
  10. W szkole w miarę możliwości ogranicza się przebywanie osób z zewnątrz do niezbędnego minimum (osoby wchodzące do budynku szkoły obowiązuje stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk. Do budynku szkoły wchodzą tylko osoby bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz przebywają tylko w wyznaczonych obszarach.
  11. Rodzice uczniów mogą przebywać na terenie szkoły tylko po uprzednim umówieniu się telefonicznie na wyznaczoną godzinę.
  12. Szkoła opracowała sposoby szybkiej, skutecznej komunikacji z opiekunami ucznia. Rodzice uczniów mogą kontaktować się ze szkołą telefonicznie lub z wychowawcą poprzez platformę MS Teams.
  13. Szkoła posiada termometry bezdotykowe dla oddziałów przedszkolnych oraz dla klas I- VIII. Termometry są systematycznie dezynfekowane po każdym dniu.
  14. Jeżeli pracownik szkoły zaobserwuje u ucznia objawy mogące wskazywać na infekcję dróg oddechowych (w szczególności temperatura powyżej 38°C, kaszel, duszności), ma prawo odizolować ucznia w przeznaczonym do tego miejscu zwanym Izolatorium. W tym czasie uczeń przebywa tam do przyjazdu rodziców/ opiekunów prawnych pod opieką pracownika szkoły wyznaczonego przez dyrektora. W tym czasie zapewnia się min. 2 m odległości od innych osób, i niezwłocznie powiadamia rodziców/opiekunów o konieczności pilnego odebrania ucznia ze szkoły (najlepiej, by był to własny środek transportu).
  15. Organizacja pracy w szkole umożliwia zachowanie dystansu między osobami przebywającymi na terenie szkoły, szczególnie w miejscach wspólnych i ogranicza gromadzenie się uczniów na terenie szkoły.
  16. Każda klasa ma osobną wyznaczoną na stałe salę lekcyjną.
  17. Jedna grupa uczniów (klasa) przebywa w wyznaczonej i stałej sali.
  18. Do grupy przyporządkowani są ci sami, stali nauczyciele, którzy w miarę możliwości nie prowadzą zajęć stacjonarnych w innych klasach.
  19. Obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie rąk (po przyjściu do szkoły należy bezzwłocznie umyć ręce), ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
  20. Sprzęty sportowe i programowe są dokładnie czyszczone oraz dezynfekowane. Przedmioty i sprzęty znajdujące się w sali, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować, są usunięte lub uniemożliwiony jest do nich dostęp.
  21. Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce, jeżeli szkoła posiada szafki. Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą. Przybory i podręczniki można zostawiać w szkole, kiedy uczeń wraca do domu.
  22. Infrastruktura szkoły i sprzęt sportowy są regularnie czyszczone z użyciem detergentu lub innych środków dezynfekujących. W sali gimnastycznej używany sprzęt sportowy oraz podłoga są myte detergentem lub zdezynfekowane po każdym dniu zajęć, a w miarę możliwości po każdych zajęciach.
  23. Sale są wietrzone, części wspólne (korytarze) co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć.
  24. Uczniowie mają możliwość korzystania z boiska szkolnego, placu zabaw oraz pobytu na świeżym powietrzu na terenie szkoły z zachowaniem reżimu sanitarnego.
  25. Z placu zabaw może korzystać każdorazowo tylko jedna grupa dzieci.
  26. Plac zabaw jest dezynfekowany po wyjściu każdej grupy.
  27. Podczas realizacji zajęć, w tym zajęć wychowania fizycznego i sportowych, w których nie można zachować dystansu, zrezygnuje się z ćwiczeń i gier kontaktowych. Każda klasa w miarę możliwości ćwiczy w swojej wydzielonej przez nauczyciela przestrzeni.
  28. Unika się wyjść grupowych i wycieczek do zamkniętych przestrzeni z infrastrukturą, która uniemożliwia zachowanie dystansu społecznego. Rekomenduje się organizację wyjść  w miejsca otwarte, np. teren szkolny, spacer po najbliższej okolicy z zachowaniem dystansu oraz zasad obowiązujących w przestrzeni publicznej.
  29. Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z niepełnosprawnościami.
  30. Uczniowie korzystają z szafek co drugi boks.
  31. Zajęcia świetlicowe odbywają się w świetlicy szkolnej, dla której wyznaczono pomieszczenie stołówki szkolnej. Uczniowie przebywają w miarę możliwości w grupach uczniów z danej klasy. Przed wejściem do świetlicy należy zdezynfekować dłonie. Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć do minimum kontakty z uczniami oraz nauczycielami.
  32. Dyrektor szkoły aktualizuje i upowszechnia wewnętrzny regulamin lub procedury funkcjonowania szkoły w czasie epidemii, z uwzględnieniem specyfiki placówki oraz zalecenia wskazane w przedmiotowych wytycznych oraz aktualne przepisy prawa.
  33. W szkole obowiązuje zasłanianie ust i nosa podczas przerw w przestrzeni wspólnej.
  34. Dyrektor szkoły wprowadził dodatkowe środki ostrożności dotyczące funkcjonowania w szkole dzieci z chorobami przewlekłymi, w porozumieniu z ich rodzicami/opiekunami prawnymi, np.

– obowiązek zachowania dystansu podczas zajęć lekcyjnych, w świetlicy,

– w przypadku braku możliwości zachowania dystansu w miejscach wspólnie użytkowanych, tj. podczas zajęć lekcyjnych, w świetlicy, na korytarzach, w szatni – obowiązek osłony ust i nosa.

 

Higiena, czyszczenie i dezynfekcja
pomieszczeń i powierzchni

  1. Przy wejściu głównym umieszczone są numery telefonów do Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Kutnie.
  2. Wyznaczony przez dyrektora szkoły pracownik pilnuje, aby wszystkie osoby trzecie, w tym rodzice uczniów, wchodzące do szkoły dezynfekowały dłonie lub zakładały rękawiczki ochronne, miały zakryte usta i nos oraz nie przekraczały obowiązujących stref przebywania.
  3. Szkoła zapewnia regularne napełnianie dozowników z płynem do dezynfekcji.
  4. Nauczyciel prowadzący zajęcia w danej klasie pilnuje przestrzegania higieny przypominając o regularnym myciu rąk wodą z mydłem oraz dopilnowuje, aby robili to uczniowie, szczególnie po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety.
  5. Dyrektor szkoły monitoruje codzienne prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarnohigienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy, klamek
    i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatur, włączników.
  6. Przeprowadzając dezynfekcję, w szkole przestrzega się zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
  7. W pomieszczeniach sanitarnohigienicznych wywieszone są plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje dezynfekcji.
  8. W szkole na bieżąco dba się o czystość urządzeń sanitarnohigienicznych, w tym ich dezynfekcję lub czyszczenie z użyciem detergentu.
  9. Zużyte rękawiczki i maseczki wrzuca się do specjalnie wyznaczonych do tego celu pojemników. https://gis.gov.pl/zdrowie/koronawirus-zdrowie/informacje-i-zalecenia-pl/wytyczne-ws-postepowania-z-odpadami-w-czasie-wystepowania-zakazen-koronawirusem-sars-cov-2/
  10. Sale lekcyjne są systematycznie wietrzone, nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w sali lekcyjnej, w tym również przed rozpoczęciem zajęć przez dzieci.

Gastronomia

  1. W stołówce szkolnej zachowywana jest odpowiednia odległość stanowisk pracy wynosząca min. 1,5 m. Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, w tym także jednorazowych, a także higieny osobistej.
  2. Spożywanie posiłków odbywa się w oddzielnych grupach klasowych.
  3. Posiłki dostarczane są przez firmę kateringową Pod Wierzbami w jednorazowych pojemnikach.
  4. Dzieci mogą spożywać posiłki i napoje przyniesione z domu. Posiłki mogą być przynoszone w pojemnikach prywatnych i w nich spożywane.
  5. Wielorazowe naczynia i sztućce są myte w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C lub są wyparzane.
  6. Ze stołówki szkolnej usunięte są dodatki np. cukier, wazoniki itp.
  7. Dania podaje pracownik obsługi do tego wyznaczony przez dyrektora szkoły.
  8. Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.

 

Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u pracowników szkoły

  1. Wszyscy pracownicy zostali poinstruowani o zasadach wynikających z Wytycznych oraz wprowadzonych w szkole szczegółowych rozwiązań.
  2. Do pracy w szkole mogą przychodzić jedynie osoby bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają w izolacji w warunkach domowych lub w izolacji.
  3. W miarę możliwości podczas organizowania pracy pracownikom powyżej 60. roku życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi, które zaliczają osobę do grupy tzw. podwyższonego ryzyka, stosuje się rozwiązania minimalizujące ryzyko zakażenia (np. nieangażowanie w dyżury podczas przerw międzylekcyjnych, a w przypadku pracowników administracji w miarę możliwości praca zdalna).
  4. W szkole funkcjonuje Izolatorium, w którym mogą przebywać osoby podejrzane zakażeniem koronawirusa, do czasu opuszczenia szkoły w trybie jak najszybciej możliwym.
  5. Pracownicy szkoły zostali poinstruowani, że w przypadku wystąpienia objawów infekcji dróg oddechowych powinni pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną, z której będą wynikały dalsze czynności dla pracownika (oraz powiadomić pracodawcę o nieobecności). W razie pogarszania się stanu zdrowia należy zadzwonić pod nr 999 lub 112.
  6. W przypadku wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów infekcji dróg oddechowych– dyrektor szkoły w trybie natychmiastowym odsuwa go od wykonywanych czynności, kieruje do domu i informuje o konieczności pozostania w domu oraz kontaktu telefonicznego z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej (uzyskanie teleporady medycznej, z której będą wynikały dalsze czynności dla pracownika). W razie nagłego pogarszania się stanu zdrowia należy zadzwonić pod nr 999 lub 112.
  7. W przypadku pracowników z potwierdzonym zakażeniem wirusem SARS-CoV-2, dyrektor szkoły kontaktuje się się telefonicznie ze stacją sanitarno-epidemiologiczną w celu dokonania przez nią oceny ryzyka epidemiologicznego.
  8. Dyrektor szkoły bezwzględnie stosuje się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego w zakresie dodatkowych działań i procedur związanych z zaistniałym przypadkiem.
  9. Zgodnie z wytycznymi PSSE w Kutnie dyrektor szkoły ustala miejsca, w którym przebywała osoba z niepokojącymi objawami sugerującymi zakażenie koronawirusem oraz przeprowadza dodatkowe sprzątanie zgodnie z procedurami zakładowymi, a także zdezynfekowanie powierzchni dotykowych (klamki, poręcze, uchwyty itp.).
  10. W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły należy stosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego*.

* ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części/częściach szkoły, w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie www.gov.pl/koronawirus oraz www.gis.gov.pl odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.

  1. Wszystkim pracownikom szkoły zaleca się bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia dostępnych na stronach https://gis.gov.pl/ lub https://www.gov.pl/web/koronawirus/, a także obowiązujących przepisów prawa.

Załączniki – instrukcje

  1. mycia rąk
    https://gis.gov.pl/zdrowie/zasady-prawidlowego-mycia-rak/
  2. dezynfekcji rąk
    https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/
  3. prawidłowego zdejmowania maseczki
    https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-maseczke/
  4. prawidłowego zdejmowania rękawiczek
    https://gis.gov.pl/aktualnosci/koronawirus-jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-rekawice/
  5. wykaz produktów biobójczych   http://bip.urpl.gov.pl/pl/biuletyny-i-wykazy/produkty-biob%C3%B3jcze