Aktualizacja Procedur wprowadzonych Zarządzeniem nr 38/ 2019/2020
Dyrektora Katolickiej Szkoły Podstawowej SPSK
im. Gen. Władysława Andersa w Wierzbiu
Aktualizacja wytycznych MEiN, MZ i GiS w związku
z nauczaniem stacjonarnym klas I- III od 18 stycznia 2021 r.
w Katolickiej Szkole Podstawowej SPSK
im. Gen. Władysława Andersa w Wierzbiu
Organizacja zajęć w szkole
- Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają w izolacji
w warunkach domowych lub w izolacji. - Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbierani przez opiekunów bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych. W drodze do i ze szkoły opiekunowie z dziećmi oraz uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej (m.in. stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa).
- Przy wejściu do budynku szkoły oraz oddziałów przedszkolnych zamieszczone są informacje o obowiązku dezynfekowania rąk oraz instrukcje użycia środka dezynfekującego. Wszystkim wchodzącym do budynku szkoła umożliwia skorzystanie z płynu do dezynfekcji rąk. Pracownicy szkoły zapewniają regularne napełnianie dozowników.
- Opiekunowie odprowadzający dzieci mogą wchodzić do przestrzeni wspólnej szkoły, zachowując zasady:
- 1 opiekun z dzieckiem/dziećmi,
- dystansu od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi min. 1,5 m,
- dystansu od pracowników szkoły min. 1,5 m,
- opiekunowie zobowiązani są do przestrzegania obowiązujących przepisów prawa związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli (m.in. stosują środki ochronne: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk).
- Rodzice dziecka mają obowiązek zaopatrzyć dziecko w indywidualną osłonę nosa i ust do zastosowania w przestrzeni wspólnej szkoły oraz w przestrzeni publicznej – zgodnie z aktualnymi przepisami prawa.
- W szkole w miarę możliwości ogranicza się przebywanie osób z zewnątrz do niezbędnego minimum (osoby wchodzące do budynku szkoły obowiązuje stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk. Do budynku szkoły wchodzą tylko osoby bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz przebywają tylko w wyznaczonych obszarach.
- Rodzice uczniów mogą przebywać na terenie szkoły tylko po uprzednim umówieniu się telefonicznie na wyznaczoną godzinę.
- Szkoła opracowała sposoby szybkiej, skutecznej komunikacji z opiekunami ucznia. Rodzice uczniów mogą kontaktować się ze szkołą telefonicznie lub z wychowawcą poprzez platformę MS Teams.
- Szkoła posiada termometry bezdotykowe dla oddziałów przedszkolnych oraz dla klas I- VIII. Termometry są systematycznie dezynfekowane po każdym dniu.
- Jeżeli pracownik szkoły zaobserwuje u ucznia objawy mogące wskazywać na infekcję dróg oddechowych (w szczególności temperatura powyżej 38°C, kaszel, duszności), ma prawo odizolować ucznia w przeznaczonym do tego miejscu zwanym Izolatorium. W tym czasie uczeń przebywa tam do przyjazdu rodziców/ opiekunów prawnych pod opieką pracownika szkoły wyznaczonego przez dyrektora. W tym czasie zapewnia się min. 2 m odległości od innych osób, i niezwłocznie powiadamia rodziców/opiekunów o konieczności pilnego odebrania ucznia ze szkoły (najlepiej, by był to własny środek transportu).
- Organizacja pracy w szkole umożliwia zachowanie dystansu między osobami przebywającymi na terenie szkoły, szczególnie w miejscach wspólnych i ogranicza gromadzenie się uczniów na terenie szkoły.
- Każda klasa ma osobną wyznaczoną na stałe salę lekcyjną.
- Jedna grupa uczniów (klasa) przebywa w wyznaczonej i stałej sali.
- Do grupy przyporządkowani są ci sami, stali nauczyciele, którzy w miarę możliwości nie prowadzą zajęć stacjonarnych w innych klasach.
- Obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie rąk (po przyjściu do szkoły należy bezzwłocznie umyć ręce), ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
- Sprzęty sportowe i programowe są dokładnie czyszczone oraz dezynfekowane. Przedmioty i sprzęty znajdujące się w sali, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować, są usunięte lub uniemożliwiony jest do nich dostęp.
- Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce, jeżeli szkoła posiada szafki. Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą. Przybory i podręczniki można zostawiać w szkole, kiedy uczeń wraca do domu.
- Infrastruktura szkoły i sprzęt sportowy są regularnie czyszczone z użyciem detergentu lub innych środków dezynfekujących. W sali gimnastycznej używany sprzęt sportowy oraz podłoga są myte detergentem lub zdezynfekowane po każdym dniu zajęć, a w miarę możliwości po każdych zajęciach.
- Sale są wietrzone, części wspólne (korytarze) co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć.
- Uczniowie mają możliwość korzystania z boiska szkolnego, placu zabaw oraz pobytu na świeżym powietrzu na terenie szkoły z zachowaniem reżimu sanitarnego.
- Z placu zabaw może korzystać każdorazowo tylko jedna grupa dzieci.
- Plac zabaw jest dezynfekowany po wyjściu każdej grupy.
- Podczas realizacji zajęć, w tym zajęć wychowania fizycznego i sportowych, w których nie można zachować dystansu, zrezygnuje się z ćwiczeń i gier kontaktowych. Każda klasa w miarę możliwości ćwiczy w swojej wydzielonej przez nauczyciela przestrzeni.
- Unika się wyjść grupowych i wycieczek do zamkniętych przestrzeni z infrastrukturą, która uniemożliwia zachowanie dystansu społecznego. Rekomenduje się organizację wyjść w miejsca otwarte, np. teren szkolny, spacer po najbliższej okolicy z zachowaniem dystansu oraz zasad obowiązujących w przestrzeni publicznej.
- Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z niepełnosprawnościami.
- Uczniowie korzystają z szafek co drugi boks.
- Zajęcia świetlicowe odbywają się w świetlicy szkolnej, dla której wyznaczono pomieszczenie stołówki szkolnej. Uczniowie przebywają w miarę możliwości w grupach uczniów z danej klasy. Przed wejściem do świetlicy należy zdezynfekować dłonie. Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć do minimum kontakty z uczniami oraz nauczycielami.
- Dyrektor szkoły aktualizuje i upowszechnia wewnętrzny regulamin lub procedury funkcjonowania szkoły w czasie epidemii, z uwzględnieniem specyfiki placówki oraz zalecenia wskazane w przedmiotowych wytycznych oraz aktualne przepisy prawa.
- W szkole obowiązuje zasłanianie ust i nosa podczas przerw w przestrzeni wspólnej.
- Dyrektor szkoły wprowadził dodatkowe środki ostrożności dotyczące funkcjonowania w szkole dzieci z chorobami przewlekłymi, w porozumieniu z ich rodzicami/opiekunami prawnymi, np.
– obowiązek zachowania dystansu podczas zajęć lekcyjnych, w świetlicy,
– w przypadku braku możliwości zachowania dystansu w miejscach wspólnie użytkowanych, tj. podczas zajęć lekcyjnych, w świetlicy, na korytarzach, w szatni – obowiązek osłony ust i nosa.
Higiena, czyszczenie i dezynfekcja
pomieszczeń i powierzchni
- Przy wejściu głównym umieszczone są numery telefonów do Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Kutnie.
- Wyznaczony przez dyrektora szkoły pracownik pilnuje, aby wszystkie osoby trzecie, w tym rodzice uczniów, wchodzące do szkoły dezynfekowały dłonie lub zakładały rękawiczki ochronne, miały zakryte usta i nos oraz nie przekraczały obowiązujących stref przebywania.
- Szkoła zapewnia regularne napełnianie dozowników z płynem do dezynfekcji.
- Nauczyciel prowadzący zajęcia w danej klasie pilnuje przestrzegania higieny przypominając o regularnym myciu rąk wodą z mydłem oraz dopilnowuje, aby robili to uczniowie, szczególnie po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety.
- Dyrektor szkoły monitoruje codzienne prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarnohigienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy, klamek
i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatur, włączników. - Przeprowadzając dezynfekcję, w szkole przestrzega się zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
- W pomieszczeniach sanitarnohigienicznych wywieszone są plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje dezynfekcji.
- W szkole na bieżąco dba się o czystość urządzeń sanitarnohigienicznych, w tym ich dezynfekcję lub czyszczenie z użyciem detergentu.
- Zużyte rękawiczki i maseczki wrzuca się do specjalnie wyznaczonych do tego celu pojemników. https://gis.gov.pl/zdrowie/koronawirus-zdrowie/informacje-i-zalecenia-pl/wytyczne-ws-postepowania-z-odpadami-w-czasie-wystepowania-zakazen-koronawirusem-sars-cov-2/
- Sale lekcyjne są systematycznie wietrzone, nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w sali lekcyjnej, w tym również przed rozpoczęciem zajęć przez dzieci.
Gastronomia
- W stołówce szkolnej zachowywana jest odpowiednia odległość stanowisk pracy wynosząca min. 1,5 m. Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, w tym także jednorazowych, a także higieny osobistej.
- Spożywanie posiłków odbywa się w oddzielnych grupach klasowych.
- Posiłki dostarczane są przez firmę kateringową Pod Wierzbami w jednorazowych pojemnikach.
- Dzieci mogą spożywać posiłki i napoje przyniesione z domu. Posiłki mogą być przynoszone w pojemnikach prywatnych i w nich spożywane.
- Wielorazowe naczynia i sztućce są myte w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C lub są wyparzane.
- Ze stołówki szkolnej usunięte są dodatki np. cukier, wazoniki itp.
- Dania podaje pracownik obsługi do tego wyznaczony przez dyrektora szkoły.
- Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.
Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u pracowników szkoły
- Wszyscy pracownicy zostali poinstruowani o zasadach wynikających z Wytycznych oraz wprowadzonych w szkole szczegółowych rozwiązań.
- Do pracy w szkole mogą przychodzić jedynie osoby bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają w izolacji w warunkach domowych lub w izolacji.
- W miarę możliwości podczas organizowania pracy pracownikom powyżej 60. roku życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi, które zaliczają osobę do grupy tzw. podwyższonego ryzyka, stosuje się rozwiązania minimalizujące ryzyko zakażenia (np. nieangażowanie w dyżury podczas przerw międzylekcyjnych, a w przypadku pracowników administracji w miarę możliwości praca zdalna).
- W szkole funkcjonuje Izolatorium, w którym mogą przebywać osoby podejrzane zakażeniem koronawirusa, do czasu opuszczenia szkoły w trybie jak najszybciej możliwym.
- Pracownicy szkoły zostali poinstruowani, że w przypadku wystąpienia objawów infekcji dróg oddechowych powinni pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną, z której będą wynikały dalsze czynności dla pracownika (oraz powiadomić pracodawcę o nieobecności). W razie pogarszania się stanu zdrowia należy zadzwonić pod nr 999 lub 112.
- W przypadku wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów infekcji dróg oddechowych– dyrektor szkoły w trybie natychmiastowym odsuwa go od wykonywanych czynności, kieruje do domu i informuje o konieczności pozostania w domu oraz kontaktu telefonicznego z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej (uzyskanie teleporady medycznej, z której będą wynikały dalsze czynności dla pracownika). W razie nagłego pogarszania się stanu zdrowia należy zadzwonić pod nr 999 lub 112.
- W przypadku pracowników z potwierdzonym zakażeniem wirusem SARS-CoV-2, dyrektor szkoły kontaktuje się się telefonicznie ze stacją sanitarno-epidemiologiczną w celu dokonania przez nią oceny ryzyka epidemiologicznego.
- Dyrektor szkoły bezwzględnie stosuje się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego w zakresie dodatkowych działań i procedur związanych z zaistniałym przypadkiem.
- Zgodnie z wytycznymi PSSE w Kutnie dyrektor szkoły ustala miejsca, w którym przebywała osoba z niepokojącymi objawami sugerującymi zakażenie koronawirusem oraz przeprowadza dodatkowe sprzątanie zgodnie z procedurami zakładowymi, a także zdezynfekowanie powierzchni dotykowych (klamki, poręcze, uchwyty itp.).
- W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły należy stosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego*.
* ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części/częściach szkoły, w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie www.gov.pl/koronawirus oraz www.gis.gov.pl odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.
- Wszystkim pracownikom szkoły zaleca się bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia dostępnych na stronach https://gis.gov.pl/ lub https://www.gov.pl/web/koronawirus/, a także obowiązujących przepisów prawa.
Załączniki – instrukcje
- mycia rąk
https://gis.gov.pl/zdrowie/zasady-prawidlowego-mycia-rak/ - dezynfekcji rąk
https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/ - prawidłowego zdejmowania maseczki
https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-maseczke/ - prawidłowego zdejmowania rękawiczek
https://gis.gov.pl/aktualnosci/koronawirus-jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-rekawice/ - wykaz produktów biobójczych http://bip.urpl.gov.pl/pl/biuletyny-i-wykazy/produkty-biob%C3%B3jcze