Warsztaty kulinarne

19 października 2020 r. uczniom klas I-V Katolickiej Szkoły Podstawowej Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich im. Gen. Władysława Andersa w Wierzbiu towarzyszył fragment wiersza S. Kraszewskiego pt. „Dla każdego coś zdrowego”, który w tym miejscu niewątpliwie należy przywołać:

„Jeśli chcesz się żywić zdrowo, jadaj zawsze kolorowo!

Jedz owoce i jarzyny, to najlepsze witaminy!

Na kanapkę, prócz wędliny, połóż listek zieleniny!

I kapusta, i sałata, w witaminy jest bogata!

To właśnie dzisiaj nasi uczniowie odbyli zajęcia, a także warsztaty kulinarne, których celem była promocja zasad racjonalnego odżywiania się i stosowania ich w życiu codziennym. Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się jakie produkty należy jeść i dlaczego, a jakie trzeba ograniczać.

Podczas warsztatów kulinarnych uczniowie mieli możliwość zastosowania zdobytej wiedzy w praktyce. Z przygotowanych produktów każdy uczeń z klasy I-III i V mógł skomponować własne kanapki i przekąski, natomiast uczniowie klasy IV przygotowali zdrowy deser, czyli owocowe szaszłyki i sałatki owocowe. Uczniowie, zwłaszcza z klas młodszych miały możliwość eksperymentowania z dodatkami, próbowali produktów, których wcześniej nie jadły.

 

Drogi uczniu, Drogi Rodzicu!

Pamiętaj spożywaj każdego dnia przynajmniej 5 porcji owoców i warzyw. Jedną porcję owoców lub warzyw możesz zastąpić szklanką soku owocowego.

SMACZNEGO!!!

Tekst:Magdalena Rybicka